Wat je zéker moet weten als je een een hond opvangt

Daniëlla De Coster

14 april 2020

Allereerst, super dat je een hond wil opvangen tijdens deze coronaperiode! Het is momenteel voor iedereen een heel vreemde tijd en het is voor onze dieren ook heel moeilijk om deze plotse veranderingen te vatten. We zijn met z’n allen van de ene dag op de andere hele dagen thuis, gaan beperkt buiten, mensen houden afstand van elkaar, er is veel  minder verkeer op straat, … Onze honden merken net zoals ons dat er serieuze dingen aan de gang zijn. 

Om te beginnen is het belangrijk om de hond die je opvangt geen “label” te proberen geven. Een onderdanige of dominante hond op zich, als karaktereigenschap, dat bestaat niet. Een koppige of eigenwijze hond eigenlijk ook niet… Over dominantie en roedels lees je hier meer. 

Door een hond als levend wezen te bekijken met noden, zal je in de omgang met die hond automatisch meer geduld kunnen opbrengen voor wat die hond doet. Ze doen namelijk nooit iets “zomaar”. Deze situatie is voor de hond die je opvangt en ook voor jouw eigen hond(en) niet makkelijk. Maar door de manier waarop je met een hond omgaat kan je wel het verschil maken. Stel jezelf daarom de vraag: hoe zie je jezelf in relatie tot je eigen hond? Ben jij een baasje, leider of eerder een ouder? En waarom? Hier lees je daar meer over. Trek dezelfde manier van omgang door naar de opvanghond. Een strenge “zit” is vaak niet nodig, een rustige “zit” kan evengoed werken. Probeer het maar eens uit!

Een hond die bij jou in opvang komt is wennen. Het is wennen voor die hond, wennen voor jouw dieren en natuurlijk ook voor jou. Geef iedereen, inclusief jezelf, ook de tijd om te wennen! Als een hond met z’n eigen baasje naar een andere omgeving verhuist, is het zelfs zo dat die hond daar maanden kan nodig hebben om zich veilig en op z’n gemak te voelen. Dus, advies nummer 1: be patient. 

Hoe kan jij stress voor jouw eigen dieren en/of een hond die je opvangt zoveel mogelijk beperken? 

1. Routine en voorspelbaarheid

Probeer zoveel mogelijk routine en voorspelbaarheid te bieden doorheen de dag en bij alles wat er gebeurt. Dat is trouwens voor ons in deze tijden ook een hele nuttige tip (win-win) 

Vraag zeker aan de eigenaar hoe de dagroutine voor de hond er uit ziet en probeer die volgorde zoveel mogelijk aan te houden. In principe is het tijdstip waarop dingen gebeuren niet het belangrijkste, maar wel de volgorde waarin ze plaatsvinden.


Als de ochtendroutine van de eigenaar er als volgt uitzag: 

 • 05.00: opstaan
 • 05.15: gaan wandelen met de hond
 • 06:00: hond eten geven (hond moet eerst zitten bv. en krijgt dan z’n brokken in die bepaalde kom)
 • 06.15: eigenaar gaat douchen
 • 06.30: plasje in de tuin
 • 06.45: eigenaar gaat werken

…zal niemand van jou verwachten dat je om 5u ‘s ochtends opstaat, maar – als het enigszins mogelijk is – laat je ’s ochtends de hond eerst uit en geef je hem pas nadien eten. Dit zorgt voor een houvast bij jou thuis.

Dit is ook voor jouw dieren, en zelfs voor jezelf, heel belangrijk. Waarom hebben veel mensen het nu moeilijk? Omdat de routine en voorspelbaarheid wegvallen. Probeer die routine eventueel zelfs uit te schrijven zodat je er makkelijk naar kan teruggrijpen- 

2. Hoe gebeuren de dingen normaal gesproken voor deze hond?

Stel dat de hond die je opvangt het niet gewoon is om in een stadscentrum te wandelen. Stel dat hij normaal gesproken altijd naar een bos ging waar hij kon loslopen, veel kon snuffelen en gek doen. En dan komt hij bij jou. Het is voor de hond heel moeilijk om te begrijpen wat er allemaal gaande is. Als het voor jou mogelijk is en als je dat ziet zitten, probeer dan ook in een soortgelijke omgeving te gaan wandelen. Dan zal de hond dit makkelijk herkennen en zich meer/sneller op zijn gemak voelen (Hé! ik ken dit!).

 

3. Welke commando’s kent de hond en wanneer worden die gegeven? 

Er zijn mensen die een hond standaard om een “zit” of “lig” vragen alvorens ze een koekje of andere snack te geven. Vraag dit na bij de eigenaar en houd dit aan. Dit zorgt voor herkenningspunten in de dag van de hond. Bij mij moet mijn hond niet gaan zitten voor een beloning, maar ze wordt alleen beloond als ze “iets” heeft gedaan. Dat kan zijn dat ze mooi wacht aan de deur, dat ze komt als we haar roepen, dat ze rustig blijft bij het zien van bepaalde prikkels, … Dit is iets wat per gezin enorm kan verschillen en door hier rekening mee te houden maak je het de hond makkelijker om zich aan te passen. 

 

4. Prikkels

Heeft deze hond het met iets moeilijk? Is er iets waar de hond schrik van heeft of waar hij heftig op reageert? Als de eigenaar je een lijstje kan geven van zulke situaties, probeer deze dan voor die hond zoveel mogelijk te vermijden. Heeft hij schrik van de stofzuiger? Zet hem eventueel even in een aparte kamer terwijl jij poetst. Dit wordt ook wel management genoemd en het komt erop neer dat je moeilijke situaties zoveel mogelijk gaat vermijden. Heeft hij het moeilijk met voorbijgangers? Plak dan voorlopig even je ramen af. Jij hebt dan geen last van geblaf en de hond krijgt rust. Waarom management zo belangrijk is, kan je hier lezen.

 

5. Zijn er medische issues?

Uiteraard is het belangrijk om medicatie of medische behandelingen verder te zetten. Heeft de hond bepaalde allergieën? Heeft hij een blessure waar je rekening mee moet houden? Zijn er medische aandoeningen die je moet opvolgen of bepaalde medicatie die je moet geven? 

 

6. Veilige plaats! 

Elke hond heeft een veilige plaats nodig. Een plaats waar hij zich goed voelt, waar hij veilig is en waar hij niet gestoord wordt. Ik hoor je denken: “ja, maar hij is hier in het hele huis toch veilig?!”. Ja en nee… Het is “veilig” in onze betekenis van het woord. Maar niet per se in de perceptie van de hond. Hij heeft een plekje nodig waar hij, als hij een botje of iets om te knabbelen krijgt, ongestoord kan kauwen. Een plekje waar jouw dieren hem niet kunnen storen, een plekje waar hij zich kan terugtrekken als het even teveel wordt. Als hij dit niet heeft en de spanning loopt op, dan kan hij het gevoel krijgen dat hij van zich af moet bijten of zich moet verdedigen. Door een veilige plaats te creëren, kan je zijn veiligheid zoveel mogelijk garanderen en zal het samenleven hoogstwaarschijnlijk goed verlopen. 

 

7. Veiligheid

Uiteraard ken je de opvanghond niet zo goed als jouw eigen dieren. Je kan hem nog niet zo goed inschatten waardoor je soms voor verrassingen kan komen te staan. Om te vermijden dat een situatie gevaarlijk wordt, werk je best zoveel mogelijk met management. Zo kan je de veiligheid garanderen. Heb je al twee honden in huis en komt er een opvanger even logeren? Zorg dan dat jouw honden en de opvanger apart kunnen eten, slapen, kauwen, spelen enz. Dit voorkomt dat er eventuele incidenten ontstaan. Leuke “hulpmiddelen” hierbij zijn babyhekjes, een ren, een bench (mits groot genoeg, juist aangeleerd en als de hond dit al gewoon is!), enzovoort. 

 

8. Lichaamstaal

Door subtiele stress bij een hond te herkennen én dan de omstandigheden of situatie aan te passen, kan je ernstige stress vermijden. Subtiele stress kan je herkennen door lichaamstaal. Signalen zoals geeuwen, met de tong naar de neus gaan (tongelen), krabben of aan de pootjes knabbelen/likken, uitschudden, knipperen, wegkijken of wegdraaien, geven aan dat de hond zich niet echt op z’n gemak voelt in die situatie. Stop dan met datgene waarmee je bezig bent (bv. aaien of knuffelen) of pas de omstandigheden aan (bv. vergroot de afstand met datgene waar de hond zo op reageert). 

 

9. Huisregels

Jouw huisregels zullen misschien anders zijn dan bij de eigenaar van de hond. Als de hond bij jou wel op de zetel mag, maar bij zijn eigenaar niet, probeer dit dan na te leven. Het zal het voor de hond (en de eigenaar) veel makkelijker maken wanneer de hond nadien terug naar huis gaat. 

 

10. Ontspannen is key

Ontspanning is ontzettend belangrijk voor het welzijn van een hond. Veel snuffelen, voldoende kwalitatieve slaap en voldoende (maar ook niet te veel) mentale uitdaging, zijn absolute toppers. Ik stelde speciaal daarvoor een korte gids op met 10 tips over hoe je een hond kan helpen ontspannen. Die vind je hier.

 

Hoe kan je de kennismaking met jouw eigen hond zo goed mogelijk laten verlopen?

 1. Maak eerst kennis aan de lijn buiten, maar let erop dat er voldoende afstand is tussen de 2 honden. Ze zien elkaar dus, kunnen door lichaamstaal al wat aan elkaar wennen maar gaan zeker nog niet neus aan neus of snuffelend contact maken. (Er is dus visueel contact maar nog geen lichamelijk contact. Dit om de veiligheid te garanderen én de spanning al te laten afnemen tussen de 2 honden.)
 2. Wandel even een stukje samen. Ze wandelen dan samen maar nog niet naast elkaar. Denk hierbij aan de ene hond die op ong. 2 meter van de andere wandelt. Dit kan voor elkaar zijn waarna je eens wisselt of aan de andere kant van de straat. Bekijk wat er in jouw omgeving of omstandigheden mogelijk is maar zorg ervoor dat ze nog geen fysiek contact maken. 
 3. Daarna kan je hen langzaam laten kennismaken op een open stukje. Een normale vriendelijke begroeting tussen 2 sociaalvaardige honden verloopt rustig, relatief traag en nooit in 1 rechte lijn op elkaar af. Er worden heel veel signalen uitgewisseld zoals snuffelen, kop wegdraaien, pootje heffen enz. 
 4. Na het wandelen laat je hen dus op een open plekje even doen. Ze zullen hoogstwaarschijnlijk wel even contact maken en elkaar benaderen. 
 5. En bij een kennismaking tussen honden hoort uiteraard het betere snuffelwerk. Die derrière eens uitgebreid onderzoeken om zo naar voren te komen en eventueel aan de snuit wat likjes te geven. 

Het kan zijn dat ze na een snuffelbeurt beginnen te spelen. Hou hier goed in de gaten dat er voldoende pauzes zijn, geen hoge spanning of snelheid wordt opgebouwd enz. Het verschil tussen spel en spanning lees je hier

Waarom zo langzaam? Sommige honden geven het niet altijd even duidelijk aan als ze zich niet op hun gemak voelen en kunnen, door de stress of omstandigheden, sneller over hun grenzen heen zitten. Als die hond dan opeens neus aan neus staat met een onbekende hond kan dit wel eens fout lopen. Je kent die andere hond ook niet, je weet niet hoe hij/zij zal reageren en het is beter wat té voorzichtig te zijn dan niet voldoende. Daarnaast is het belangrijk dat ze direct op goede voet kunnen starten om onderlinge spanningen zoveel mogelijk te vermijden. Ze zullen immers gaan samenwonen. Wij trekken ook niet snel bij een onbekende in zonder eerst kennis te maken.  

Op deze manier krijgen de honden alle vrijheid om op z’n honds, maar met de nodige voorzorgen qua veiligheid met elkaar kennis te maken. (Better safe than sorry, right?) M.a.w., er komt pas effectief fysiek contact nadat ze uitgebreid qua lichaamstaal aan elkaar hebben kunnen aangeven dat ze het allebei goed bedoelen. 

Het is super dat jij een hond op deze manier wil helpen en je redt deze hond hoogstwaarschijnlijk van een verblijf in een asiel. Onderschat zeker niet wat jouw aandeel is in het geluk en het welzijn van deze hond. En uiteraard mag je behoorlijk trots zijn op jezelf dat je je medemens en zijn hond op deze manier helpt in deze moeilijke periode. *applausje voor jou*  

 

Over de auteur
Daniëlla is hondengedragsdeskundige en hondentrainster bij Paws in Touch. 
Daarnaast is ze ook kattengedragsdeskundige en gecertificeerd Felinova CatCoach. 
 
Ze wil mensen informeren over wat ze kunnen doen om gedragsproblemen bij zowel katten als honden aan te pakken, op een manier waarbij ze ook hun dieren gelukkiger maken. Welzijn, zowel voor mens als dier, is voor haar een prioriteit. Er circuleren heel wat tegenstrijdige, en zelfs foutieve adviezen op internet en in de volksmond waarvan de dieren (en de mensen) uiteindelijk de dupe zijn. Daarom maakt ze er ook een punt van om alles wat ze doet te onderbouwen met moderne en hedendaagse wetenschappelijke kennis. Dit gecombineerd met haar jarenlange ervaring en talrijke opleidingen, zorgt voor een unieke en kwaliteitsvolle aanpak. 
 
Ze blijft bij begeleiding ook volledig zichzelf wat resulteert in een leuke mix van droge humor, deskundige en wetenschappelijk onderbouwde adviezen en een persoonlijke aanpak. Voor meer informatie kan je een kijkje nemen op de website  of kan je haar volgen via haar Facebookpagina  of Instagram account.

Hoe kan je de kennismaking met jouw eigen hond zo goed mogelijk laten verlopen?

Wil je al een voorproefje van wat zij voor jou kan betekenen? Check dan zeker deze online Masterclass: “Dogs in Touch” 
 
Je leert er herkennen en begrijpen waarvan vele gedragsproblemen komen, zoals uitvallen aan de lijn, angst of zelfs agressie. Of waarom stress en gedragsproblemen zo vaak samengaan. Je krijgt tips over hoe je je hond beter kan begrijpen en hoe je de eerste stappen kan zetten naar een gedragsverbetering. 
 
Daniëlla steunt Floc Rescue en biedt daarom graag onze opvanggezinnen 10% korting aan op deze online masterclass! Gebruik daarvoor volgende code: MONSIEUR GUSTAVE.
 
 
Share on facebook
Share on email
Share on print
2 COMMENTS
 • Helene
  Beantwoorden

  Heb 3 jaar gedrag van dieren bestudeerd , , assistente van een dierenarts gedragstherapeut en met mij
  eigen hondenpension heb ik al jaren ervaring. Dit is niet de manier van honden aan elkaar kennis te laten maken! Dit is wat je in boekjes leest. En in theorie vanbuiten leerd. Gegarandeerd hebje ruzie ! Ik heb dat voor even geprobeerd in mijn pension en dit bracht enkel maar ongeluk. Honden mogen NIET aan de lijband kennis maken ! Aub als jullie je hond iets of wat kennen en het is geen psycho killer laat jullie honden in een goed ombakend terrein gewoon te samen los ! Als het moet laatje ze even bekvechten voor 3seconden als ze het niet mee eens zijn maar express verwondingen toedienen aan een andere hond heb ik in 5 jaar praktisch werk nog maar één keer gezien.

  1. admin
   Beantwoorden

   Dag Helene,

   Zoals je zegt, is het inderdaad geen goed idee om 2 honden meteen aangelijnd te laten kennismaken. Bedankt om ons er even op te wijzen dat dit niet geheel duidelijk was in het artikel. De auteur voegde er volgend stukje aan toe zodat dit niet meer verkeerd geïnterpreteerd kan worden: (Er is dus visueel contact maar nog geen lichamelijk contact. Dit om de veiligheid te garanderen én de spanning al te laten afnemen tussen de 2 honden.)

   Jessica

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *