Met je huisdier Corona-proof de toekomst tegemoet

Jessica

22 maart 2020

We horen niets anders meer en kunnen ook over bijna niets anders meer praten: corona. En dat is ook niet meer dan normaal. Een situatie als deze hebben we namelijk nog nooit meegemaakt. Daarbij is ook nog niet alle informatie over dit virus gekend. Waar wij naar streven bij Monsieur Gustave? Geïnformeerd blijven en elkaar informeren! 


Zo proberen ook wij ons steentje bij te dragen aan de updates. Want hoe zit het nu met onze huisdieren; kunnen zij het virus dragen en doorgeven of niet? Lees er alles over in onze blogpost “Corona en onze huisdieren”.

Wat met je huisdier als je ziek wordt?

Naast informeren willen we ook kort op de bal spelen. Als België het voorbeeld van andere landen zal volgen, dan bestaat de kans dat er wel een groot aantal mensen getroffen zal worden door het virus… en hopelijk ook weer snel genezen! Maar wat met je huisdier als je ziek wordt? Heb je al eens nagedacht over wie voor jouw pluizige (wollige, gevederde of geschubde) vriend gaat zorgen als jij even out bent? Heb jij je Corona-noodplan al klaarliggen? Hieronder overlopen we de zaken waar je zeker rekening mee moet houden en wat jij nú al kan doen!

Opvang, de beste keuze

Als je ziek wordt, is het veiliger naar overdracht van het virus toe, dat je dier tijdelijk ergens anders wordt ondergebracht. Niet omdat je dier ook ziek kan worden. Nee, we bedoelen daarmee dat als jouw lichaam te druk bezig is met tegen dat vieze beestje te vechten, je waarschijnlijk je dier niet de zorgen kan geven die hij of zij nodig heeft. Als je daar hulp bij nodig hebt, laat je best niet iemand meermaals per dag tot bij jou komen. De kans om die fantastische vrijwilliger te besmetten, is gewoon te groot. Om het risico op overdracht van het virus te verminderen, schakel je best een opvang in. Er vindt maar twee keer een interactie plaats: één keer bij het ophalen en één keer bij het terugbrengen van jouw lieveling. 

Denk nu al na wie er voor jouw dier gaat zorgen als jij ziek zou worden. Heb je familie of vrienden? Geweldig! Bel ze meteen op om te vragen of ze dat voor je willen doen. Zorg ervoor dat je minstens 2 tot 3 verschillende mensen kan vinden die je willen helpen. Mocht je eerste keuze ziek worden, heb je nog een back-up plan! Geen overbodige luxe, toch? 

Jij bent uiteraard je viervoeters grootste fan! Maar niet iedereen uit je omgeving is eraan gewend om voor een huisdier te zorgen of zijn zo zot van dieren als jij. Heb je moeilijkheden om iemand te vinden? Check dan even betaalde services. Dat kan je bv. doen via Pawshake of een lokaal dierenpension. 

Sta jij er helemaal alleen voor en is een betalende service voor jou financieel niet haalbaar? Meld je dan aan via FLOC Rescue! FLOC Rescue werkt met vrijwillige opvanggezinnen. Wil je graag dat je huisdier bij één van deze fantastische mensen wordt opgevangen? Dan kan je daar hier voor aanmelden.

Noodkit

Om de dagen weg van huis zo fijn mogelijk te maken voor je huisdier, zorg je best dat er een aantal spullen meekunnen die voor hem of haar vertrouwd aanvoelen. Een dekentje, mandje, enkele lievelingsspeeltjes, … Zet het alvast allemaal klaar! Zo voorkom je dat je nog moet beginnen verzamelen op het moment dat je al ziek bent. Niet alleen om jou die moeite te besparen, maar ook omdat het virus dan overal op komt te zitten waarmee jij in contact komt. Dus ook al dat leuks dat je voor je dier aan het inpakken bent. Doe het nu wanneer je je nog kiplekker voelt. Was bij voorkeur uit op 60 graden en stop alles proper gewassen in een stevige plastieken doos die je goed afsluit en nadien niet meer opent. Zo voorkom je dat je het virus ongewild meegeeft aan de vrijwilliger die je dier komt ophalen. Sluiten en wegzetten dus. Bij voorkeur op een plek waar jij niet vaak komt. Misschien heb je een kelderruimte of kan het wel tijdelijk in de koffer van je auto?

Checklist voor in je noodkit:

  • Voldoende voedsel voor 2 weken
  • Snoepjes/koekjes
  • Lievelingsspeeltjes
  • Dekentje/mandje (als het klein genoeg is om in de wasmachine te kunnen plaatsen)
  • Eventuele medicatie 
  • Extra leiband/halsband + poepzakjes
  • In het geval van katten: geef ook zeker een kattenbak en wat extra kattenbakvulling mee. 
  • Een document met belangrijke specifieke informatie over je huisdier. We maakten alvast een template die je hier kan downloaden. Heb je meerdere huisdieren? Vul voor elk huisdier een fiche in. De ‘extra-huisdierfiche’ kan je hier downloaden.
Dat laatste stuur je best ook digitaal al door naar de mensen op je oppaslijstje.


Huisdiersticker

Het gebeurt gelukkig niet vaak, maar heel af en toe vergeten gehaaste hulpdiensten te gaan of er huisdieren achterblijven. De huisdiersticker is daar dé oplossing voor. Als je ‘m nog niet in huis hebt, informeer er dan naar bij je gemeentebestuur of de lokale brandweer. Je kan uiteraard ook gewoon een papier ophangen aan je deur waarop je vermeldt welke dieren er bij je wonen. 

Nu je huisdier helemaal Corona-proof is, hopen we uiteraard dat je je noodplan niet nodig zal hebben. 

Blijf binnen en blijf gezond! Veel moed en liefde,

Het Monsieur Gustave team

 

Share on facebook
Share on email
Share on print

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *