Floc wordt tijdelijk Floc Rescue om de slachtoffers van de Corona-crisis te helpen

Jessica

25 maart 2020

We stonden aan de vooravond van de lancering van FLOC – Finding Local Caretakers. Een online platform voor en door huisdiereigenaars. Via FLOC kan je iemand in je buurt vinden die je kan helpen bij het zorgdragen voor je huisdier; de hond uitlaten, de kat eten geven tijdens vakantie, de cavia naar de dierenarts brengen, kortom alles huisdiergerelateerd! Via verschillende filters vind je snel dé perfecte match voor jouw huisdier. Dat kan een ander huisdierbaasje zijn, maar evengoed iemand uit de buurt met een groot hart voor dieren. Het beste van al; je vergoedt elkaar niet. Een beetje het ‘You scratch my back, I scratch yours’-principe. Een platform toegankelijk dus voor iedereen, ook als je niet te veel extra hebt op het einde van de maand.

"Simpelweg omdat we het welzijn van onze vrijwilligers net zo belangrijk vinden als het welzijn van de dieren."

Heel leuk allemaal! …totdat dat lieve virus, luisterend naar de naam Corona, ons twee keer deed nadenken over de nakende lancering van FLOC.

We riepen op maandag 16 maart een spoedvergadering bijeen en kwamen tot de conclusie dat we FLOC, met het originele concept, niet op een verantwoorde manier de wereld in konden sturen. 

Waarom niet, vooral nu de burgerinitiatieven als aardappelen uit de grond schieten? Waaronder diegene waarbij mensen de hond van 2 huizen verder gaan uitlaten. Simpelweg omdat we het welzijn van onze vrijwilligers net zo belangrijk vinden als het welzijn van de dieren. En daarbovenop het welzijn van elk levend wezen.  Elke interactie met de buitenwereld draagt een potentieel risico met zich mee op overdracht van het virus. Ga je de hond van om de hoek 3 keer per dag uitlaten, spreken we over 6 interacties (3 keer ophalen en terugbrengen).

We raadpleegden meerdere bronnen waaronder het departement Diergeneeskunde van de Universiteit Gent en Antwerpen en we besloten dat onze voorzorgsmaatregelen toch niet iets strenger moeten dan wat gangbaar is. 

Het concept van FLOC keerden we binnenstebuiten en we verlegden onze focus naar opvanggezinnen. Het werken met opvanggezinnen vermindert het risico op overdracht van het virus aanzienlijk. Er vindt namelijk maar 2 keer een overdracht plaats, één keer bij het ophalen en één keer bij terugbrengen van het dier. 

Reeds bijna 300 opvanggezinnen over heel Vlaanderen!

FLOC maakt de komende periode plaats FLOC Rescue, het nieuwe concept waarmee we huisdieren wiens eigenaar getroffen wordt door het virus uit de nood willen helpen. 

Momenteel bestaat onze database reeds uit bijna 300 vrijwilligers die zich hebben opgegeven als opvanggezin. Ondertussen kregen we ook al enkele aanvragen binnen. Niet van baasjes die ziek zijn maar waarbij het virus er wel voor heeft gezorgd dat ze hulp kunnen gebruiken. Ook zij zijn welkom bij ons.

We zijn druk bezig met het uitwerken van de logistiek achter het concept. Zijnde het op punt stellen van een overeenkomst zodat alle partijen er zich veilig bij voelen. Of het uitschrijven van de voorzorgsmaatregelen om onze vrijwilligers zo goed mogelijk te kunnen beschermen. 

Tegelijkertijd zijn we op zoek naar helpende handen om de organisatie mee te kunnen ondersteunen als de oproepjes gaan binnenkomen. Denk aan mensen die een dier kunnen vervoeren. Vrijwilligers die mee een dier willen helpen wassen of mee op zoek gaan naar materiaal voor de dieren of sponsors. Maar ook gedragsdeskundigen die een dier met een rugzakje mee helpen begeleiden naar het opvanggezin. 

Voel jij het kriebelen om mee te helpen? Neem dan zeker eens een kijkje op onze gloednieuwe pagina www.monsieurgustave.be/flocrescue

Share on facebook
Share on email
Share on print

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *