Corona en onze huisdieren

COVID-19, je kan er niet meer omheen. Het is er, het claimt levens en onze hulpverleners werken dag en nacht om dit vieze beestje onder controle te houden. SARS-COV-2 is de officiële naam van het virus dat de huidige crisis veroorzaakt en de teller met besmettingen gaat exponentieel de hoogte in.

De specifieke oorzaak is wetenschappers nog steeds onbekend, maar men vermoedt dat het virus een dierlijke oorsprong heeft. Dierlijk? Wat betekent dit dan voor onze huisdieren? Ik deel mijn leven met twee heerlijke viervoeters. Chips de kat kan je met haar 18 jaar hoogbejaard noemen en mijn lieve, gekke Podencokruising Sky telt deze zomer ook maar liefst 10 lentes. Als volgens de specialisten de ouderen onder ons het grootste risico lopen, kon ik niet anders dan zelf even te onderzoeken wat dit voor mijn trouwe huisgenoten betekent.

Coronaviridae-familie, meerdere Coronavarianten

Kunnen wij het virus doorgeven aan onze dieren of andersom? Dat laatste riep al veel commotie op in China, waar verschillende bewegingen op kruistocht gingen doorheen de straten om alle dieren die ze vonden, te doden. Ja, ik weet het, ik kon het ook niet geloven toen ik het las.

Volgens het WSAVA, de Global Veterinary Community, zou de ziekte hoogstwaarschijnlijk niet overdraagbaar zijn van mens op dier. Coronavirussen behoren tot de familie Coronaviridae. Zo heb je alfa- en bèta-coronavirussen die doorgaans zoogdieren treffen. Delta-coronavirussen worden eerder bij vogels en vissen teruggevonden. Er bestaat ook een coronavirus bij honden. Dit canine coronavirus zorgt voor milde diarree. Het feline coronavirus, dat bij katten kan worden aangetroffen, kan leiden tot FIP (feline infectieuse peritonitis). Dus ja, er bestaat bij zowel honden als katten een variant van het coronavirus, maar geen van beide wordt in verband gebracht met ‘ons’ coronavirus. COVID-19 behoort tot de bèta-coronavirussen, in tegenstelling tot de varianten bij honden en katten die onder de alfa-categorie vallen. 

Hond uit China besmet met COVID-19, waar of niet?

Enkele weken terug werd in China een hond gevonden die ‘zwak positief’ werd getest op COVID-19. In dezelfde berichtgeving werd vermeld dat honden naar alle waarschijnlijkheid niet besmet kunnen worden met COVID-19 en het ook niet kunnen overdragen op mensen. Ondertussen werd deze hond opnieuw getest en ditmaal was het resultaat negatief, wat betekent dat de hond geen COVID-19 heeft.

Ik denk dat we best allemaal ons gezond verstand aan de dag leggen en in ons achterhoofd proberen houden dat we nog niet alles weten over COVID-19. Vertoon je zelf symptomen? Wees dan voorzichtig als het op jouw en andermans huisdieren aankomt. You know the drill: handen wassen met zeep of een desinfecterende handgel gebruiken, niezen aan de binnenkant van je elleboog, fysiek contact vermijden en een sociale afstand bewaren.

 

Veel liefde, blijf gezond en verlies ons niet uit het oog. Dit soort updates zijn te belangrijk om te missen. 

Als je geen updates wil missen, kan je je inschrijven op onze nieuwsbrief helemaal onderaan onze homepagina!