Waarom ik FLOC gestart ben

Hoi iedereen! Mijn naam is Jessica en ik ben de vrouw achter Monsieur Gustave. Als ik nog maar een ding zou mogen eten in mijn leven dan is het zuiders fruit (mango, omnomnom) en naar een onbewoond eiland neem ik sowieso boeken mee, want lezen inspireert mij. Alleen zou ik niet graag vastzitten op een onbewoond eiland, want ik ben graag onderweg (maar word tegelijkertijd wel snel wagen- en zeeziek, oeps). Ik eet supergraag, maar kook niet graag. Ik ben een optimist en zal altijd willen bewijzen dat het glas halfvol is. En ohja, ik ben ook bijna altijd te laat, maar dat doe ik absoluut niet expres. Ook check ik de brievenbus meermaals per dag, goed wetende dat de postbode maar 1 keer per dag langskomt… Iedereen heeft zo wel zijn trekjes, zeker? 

Maar genoeg over mij en laten we even focussen op iets anders: wat is Monsieur Gustave nu eigenlijk? Wel, M.G. is een non-profitorganisatie die zich inzet tegen de toestroom naar onze Belgische dierenasielen. Dit doen we enerzijds met het project FluOH, maar nu hopen we binnenkort met FLOC een nog groter verschil te kunnen maken.

Een echt ‘stadsbeest’

Voor ik begon met Monsieur Gustave werkte ik voor het Stadsbeest, een Antwerpse organisatie die zich inzette voor het welzijn van de dieren in de stad Antwerpen. Enerzijds gaf ik workshops op scholen om kinderen te leren hoe ze best konden omgaan met een hond, anderzijds was ik verantwoordelijk voor de sociale uitlaatdienst. Hierbij konden mensen met een beperkt inkomen beroep doen op iemand die bijvoorbeeld hun hond uitliet wanneer ze hier zelf de kans niet toe hadden. Dit kostte hen, afhankelijk van hun inkomen, maar een paar euro. Ik vond dat een geweldig mooi initiatief, want zo kon iemand die bijvoorbeeld plots (chronisch) ziek werd, maar niet voldoende geld had om dagelijks een reguliere uitlaatdienst te betalen, toch nog zijn of haar hond houden.

Ruimte voor verbetering

Er waren enkel wat kleine verbeterpuntjes. Ten eerste waren de uitlaters mensen die tewerkgesteld werden via het OCMW en via een tewerkstellingstraject terug werden klaargestoomd voor de reguliere arbeidsmarkt. Dat maakte de organisatie soms ingewikkeld. Als de uitlater niet kwam opdagen, moesten we gaan puzzelen om te kijken of er niemand anders was die een aantal honden kon overnemen. Helaas moesten we ook soms melden dat we geen oplossing hadden kunnen vinden. Een ander knelpunt waren de weekends, want de dienstverlening liep maar van maandag t.e.m. vrijdag. Ik wilde het toen zo graag anders zien… Het is daar dat het zaadje van FLOC geplant is.

Welkom lieve Sky

Net voordat ik aan de slag ging bij het Stadsbeest adopteerde ik, samen met mijn toenmalige vriend, een lieve, maar tegelijkertijd knettergekke podenco-galgokruising, Sky. We merkten echter al snel dat Sky het niet zo leuk vond om alleen te blijven en eigenlijk echt veel last had van verlatingsangst. De nieuwe job bij het Stadsbeest was daarom een geschenk uit de hemel: Sky kon namelijk gewoon mee! Mee naar bureau, mee naar school tijdens de workshops, … Totdat mijn avontuurlijke pup besloot om op haar eentje het kantoorgebouw te gaan verkennen en daarbij enkele enge situaties tegenkwam. Sindsdien duurt het steeds even vooraleer ze iemand in vertrouwen neemt. …ja, vandaar dus ook FluOH!

Co-ouderschap

All good things come to an end en een jaar nadat we Sky adopteerden, besloten mijn vriend en ik uit elkaar te gaan. Geen van beide kon Sky missen en we opteerden voor co-ouderschap. Deze regeling geeft me een beetje ruimte om mijn eigen ding te kunnen doen, zonder bij elke stap na te denken over hoe ik alles geregeld ga krijgen met Sky. Maar ook op momenten waarop zij bij mij is, heb ik verplichtingen die onder andere vaak te maken hebben met Monsieur Gustave. Hoewel Sky ondertussen al veel beter alleen kan blijven dan vroeger, laat ik haar het liefst niet in haar eentje achter. Ik weet dat dit voor haar verschrikkelijk is en het idee alleen al dat mijn lieve vriendin zo angstig is, is echt vreselijk. En haar overal mee naartoe nemen is evenmin een optie. Om dan te kunnen steunen op hulp van een netwerk van mensen in de buurt, zou echt fantastisch zijn. Het FLOC-zaadje ontkiemde…

FLOC, een platform voor en door dierenliefhebbers

Mijn ervaring met de uitlaatdienst van het Stadsbeest en die met mijn eigen hond zorgden er zoveel jaren later voor dat het idee van een online platform uiteindelijk echt vorm kreeg: FLOC. Ik ben er steevast van overtuigd dat ik niet de enige ben die nu en dan wat hulp kan gebruiken bij de zorg voor mijn huisdier, want zoals velen heb ik (helaas) geen honderden euro’s op overschot om een reguliere uitlaatdienst te betalen. Was het maar waar 😉 Jammer genoeg moeten veel mensen juist om die reden hun geliefde viervoeter afstaan aan een asiel.

Dus voor iedereen die zijn of haar huisdier doodgraag ziet, maar het soms even niet alleen kan: laten we er samen voor zorgen dat de dieren die in het asiel zouden belanden omdat hun baasjes niet voldoende middelen hebben om helemaal alleen voor hen in te staan, toch in hun vertrouwde omgeving kunnen blijven!